Istorija
CRKVE
PALATE

FORTIFIKACIJA

LICNOSTI

OBALA
MUZEJI
TRADICIJA
fotografije
OSTRVA
DODJITE U PERAST!
prakticne informacije


Fasinada


Festival klapa

 
     
Tradicija

Madj -  Obicaj kicenja stabla mladog brijesta kao znak veselja radi pocetka najlijepseg proljetnog mjeseca,a znaci i nadu u bolje. Obicaj je da posljednji zenik bere stablo brijesta i posadi ga na centralni peraski trg ispred crkve Svetog Nikole. Stablo  mladez okiti flasicama mlijeka i vina i suvim kolacima, a okiti raznobojnim trakicama. Obicaj je da stablo uz zvuke tamburica podize posljednji zenik. Poslije toga gradanstvo obilazi grad uz zvuke tamburica i ide u kafanu na bijelu kafu sa suvim kolacima.

15. Maj – Ovo je svecanost koju su Perastani slavili u spomen pobjede nad Turcima 15. maja 1654. godine. U sjecanje na tu pobjedu ostao je obicaj „gadanja kokota“, koji simbolizuje neprijatelja. Gadanje se vrsi vazdusnom puskom. Najbolji strijelac, onaj koji pogodi kokota dobija „sugaman“ na kome je obiljezena godina bitke i datum gadanja. Mora da casti gradanstvo sa barilom vina.

Fasinada – Do danas se u Perastu zadrzao jedinstveni obicaj pod nazivom „Fasinada“. 22. jula slavi se pronalazenje slike Gospe na hridi i obiljezavanje pocetka izgradnje ostrva Gospe od skrpjela.. Svake godine na taj dan Perastani sa svojim barkama dovlace kamenje i potapaju ga oko ostrva. Ovaj obicaj ima simbolicke, ali i cisto prakticke osnove da nadoknadi kamenje koje more odnosi. Peraska Fasinada predstavlja po svom karakteru predstavlja jedinstvenu ceremoniju cjelokupnog Mediteranskog bazena. U njenoj jednostavnosti, lisenoj svakog folklornog elementa sacuvano je drevno sjecanje na pocetak vjekovnih napora koji su bili potrebni da bi se oko male hridi (skrpjela) formiralo ostrvo sa platoom na kojem se uzdize mala crkva.

Regata Kup Fasinada- 22. jula istog dana kada je i Fasinada odrzava se i regata na moru ispred Perasta.    U znak sjecanja na veliku i izuzetnu tradiciju peraskog pomorstva na jedra, na dan "Fasinade" okupljaju se sve bokeske jedrilice i ojedrene barke u akvatorijumu grada Perasta na regati pod nazivom "Fasinada kup". Stotinak bijelih jedara,seniorskih i juniorskih kategorija,bore se za prelazni pehar (umjetnicku statuu) i pocasno mjesto na trajno naznacenoj plocici svetionika na ostrvu Gospa od Skrpjela gdje se i dodjeljuju nagrade. Simbolicki cilj je na zamisljenoj liniji izmedju dva ostrva Sv. Djordje - Gospa od Skrpjela.

gore
Search: ok

EXPEDITIO
Centar za odrzivi prostorni razvoj

Copyright © 2006 EXPEDITIO
All Rights Reserved