Istorija
CRKVE
PALATE

FORTIFIKACIJA

LICNOSTI

OBALA
MUZEJI
TRADICIJA
fotografije
OSTRVA
DODJITE U PERAST!
prakticne informacije
Zanimljivosti
Palata Bujovic, danasnji Muzej grada Perasta, jedna je od najlepsih baroknih zgrada na celom Primorju, delo arhitekte Giovanni Batista Fontana iz Venecije. Postoji prica da je, po zavrsetku zidanja, Vicko Bujovic upitao arhitektu da li moze da sagradi lepsu palatu. Posto mu je ovaj odgovorio da moze, Vicko ga je bacio sa terase.
 
     
Muzeji

Muzej grada Perasta - Utemeljilo je Opstinsko vijece Perasta 1937. godine, od muzejske zbirke sakupljene vecinom donacijom Perastana, nasljednika poznatih peraskih porodica tokom druge polovine XIX i pocetkom XX vijeka. Osim portreta slavnih peraskih pomoraca, oruzja i drugih eksponata iz proslosti Perasta, tu je bila sabrana i arhivska grada opstine Perast od 1441. godine, arhivski podaci od 1941-45, arhivi osnovne skole u Perastu, biblioteka porodice Viskovic i ostlih poznatih porodica, kao i “Galerija solidarnosti”. Muzej je bio smjesten u zdanju Peraske opstine, na trgu pored crkve Svetog Nikole. Sada se muzej nalazi u palati Bujovic, koja je za tu namjenu rekonstruisana 1957. godine. Palata Bujovic je jedan od najljepsih primjera barokne arhitekture XVII vijeka, a podigli su je braca Ivan i Vicko Bujovic 1694. godine.
      U Muzeju grada Perasta se preko bogatog muzejskog fonda, razvrstanog u nekoliko zbirki prati istorijski, pomorski, ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vrijeme vladavine Mletacke republike (1420-1797) i XIX vijek za vrijeme francuske i austrijske vladavine, kada Perast dozivljava dekadenciju, mnogo brze nego ostala mjesta u Boki.
      Palata Bujovic i muzej pretrpjeli su znatna ostecenja u zemljotresu 1979. godine. Izmedu 1979. i 1998. izvrsena je njihova rekonstrukcija.                     Do kraja 2006. bice zavrsena rekonstrukcija ciji je cilj obezbjedivanje dodatnog prostora unutar Muzeja grada Perasta za izlaganje ovih eksponata od izuzetne kulturne vrijednosti. Rekonstrukcija je omogucena zahvaljujuci finansijskoj podrsci americkog naroda, preko Konzulata SAD-a u Crnoj Gori, a izlaganje ovih vrijednih eksponata doprinijece vecoj privlacnosti grada Perasta. 

Muzej crkve Svetog Nikole sa zvonikom
- Posjeduje bogatu zbirku koju sacinjavaju relikvije, srebrni krizevi, drveni krizevi, kalezi, monstrante, ikone, barokne slike (rad T. Kokolje), itd. Tu su i barokni oltar s mramornim andelima i brojna liturgijska odjeca (plastevi, misnice, dalmatike , stole, itd.)

Gospa od skrpjela – Na otoku Gospe od skrpjela nalazi se bogat muzej sa lapidarijumom.  Posebno su vrijedni reljef u kararskom mermeru koji predstavlja prizor „ navjestanja „ - rad mletackog vajara Djovanija Bonace, zavjetne slike brodova i poznata slika Bogorodice – goblen izradjen sa vlastitom kosom koji predstavlja zavjetni rad Perastanke Jacinte Kunic iz 1828.godine. Takodje je vrojedna i mala zbirka orudja i oruzja sto podsjeca da je svetiste trebalo braniti i snagom oruzja.   

 
 
 
gore
Search: ok

EXPEDITIO
Centar za odrzivi prostorni razvoj

Copyright © 2006 EXPEDITIO
All Rights Reserved